אחת התופעות המשפחתיות הקשות ביותר היא תופעת הניכור ההורי. תופעה זו מעוותת את מערכת היחסים הנורמטיבית שאמורה לשרור בין הורה לילד והיא מזיקה ומקלקלת עד מאוד. סרבנות הקשר מוגדרת כתסמונת, והיא מתבטאת בעיקר באי הסכמה של הילד להיות בקשר עם אחד ההורים. במקרים רבים, תופעה כזו עלולה להתרחש כתוצאה מהסתה של אחד ההורים במהלך הליכי גירושין.
את המונח תסמונת הניכור ההורי הגדיר הפסיכיאטר ריצ'רד גרדנר, אם כי התופעה הייתה קיימת גם קודם. אך בשלהי שנות השבעים נרשמה עלייה חדה של דיונים בעניין משמורת ילדים. כמובן שהעלייה הזו משמעותית מאוד באשר לשלמות המשפחתית, גם תופעת הניכור ההורי נעשתה נפוצה יותר לצד תופעות סוציאליות משפחתיות נוספות.
הליכי גירושין עשויים להתנהל על רקע של כעסים והרבה כאב. אם כי בני זוג רבים שעומדים בשלב זה מודעים לכך שהתקופה הזו קשה ומורכבת מאוד לילדים שלהם, והם מתאמצים לשמור על קו הפרדה מוחלט בין מערכת היחסים המתפוררת עם בן הזוג לבין מערכת היחסים ביניהם ובין הילדים. אך, פעמים מתרחש מצב עצוב וכואב. ואחד ההורים מסית את הילדים מתוך כוונה לפגוע בקשר של הילד עם ההורה השני ואולי אף לגרום לנתק ביניהם.
מציאות כזו נוצרת מחוסר יכולת של בן הזוג להתמודד עם הרגשות הסוערים שלו מול בן הזוג שלו, והוא לא מצליח ליצור את ההפרדה המתבקשת בין הפרידה מבן הזוג לשעבר, לבין הילדים שיהיו תמיד של שניהם.
תופעת הניכור ההורי מקבלת יחס מחמיר מאוד בבית המשפט. וזאת בשל העובדה שהורה שמסית את ילדו נגד ההורה השני אינו רואה ומבין את צרכי הילד ואת הנפש הרגישה שלו. הילד זקוק לקשר יציב ובריא עם שני הורים כדי לספק לו יציבות, וההורה אינו רואה את טובת הילד מול עיניו, ומחבל במתכוון ביציבות המינימלית של הילד. כמו כן, יש במעשה זה פגיעה חמורה בזכויות הבסיסיות של ההורה השני שחפץ אף הוא לשמור על קשר עם ילדו.
במקרים קלים של ניכור הורי, ינסו לפתור את התופעה בעזרת קביעת כללים ברורים יותר באשר להסכמי הראיה וכן הקפדה יתרה על יישום מדויק. יוטלו קנסות בשל הפרת ההסדרים. פעמים יוחלט על הרחבה של היקף המפגשים, וזאת כדי לאפשר להורה המרוחק לשקם את מערכת היחסים שלו עם הילד. במקרים רבים יפנה בית המשפט את ההורים לקבלת עזרה מקצועית במטרה להבין מה עומד מאחורי הניכור ההורי, וכיצד ניתן לטפל בעניין ולשפר את המצב הבעייתי שנוצר.
במקרים קשים יותר, ישקלו בבית המשפט אפשרות של העברת הילד מההורה המשמורן להורה נגדו מוסת הילד. צעד כזה הוא משמעותי מאוד כיוון שיש לו השלכה מהותית על החיים של הילד – לא נוקטים בו לעיתים קרובות.
אחת התופעות המשפחתיות המורכבות והקשות ביותר הינה תופעת הניכור ההורי. תופעה זו מזיקה לילד ומקלקלת את מערכת היחסים שבין ההורים לילדים. ניכור הורי טיפול עשוי להתבצע בשעה שבית המשפט מביע נכונות לבנות את הטיפול או ההדרכה ההורית שנועדה לפתור את הבעיה המורכבת הזו. גם בנושא מורכב וקשה זה מומלץ יהיה להיעזר בשירותי משרדה של עורכת הדין ענבל כספי גאון אשר מתמחה בדיני המשפחה מזה קרוב לעשור.
תהליך הגירושין עשוי לעיתים להתנהל על רקע של לא מעט כאב וכעסים, כאשר במהלכו ההורים מנסים ומתאמצים לשמור על קו הפרדה מוחלט בין מערכת היחסים המתפוררת שלהם לבין מערכת היחסים ביניהם לבין הילדים. לצערנו, לעיתים עשויים להתרחש מקרים עצובים וכואבים בהם אחד ההורים מסית את הילד מתוך כוונה לפגוע בקשר שלו עם ההורה השני. במצבים המורכבים הללו הילדים למעשה עומדים באמצע וסופגים לא מעט קשיים בעודם ערים גם למריבות וגם להסתה.
רגעים אלו בהם ההורים אינם שולטים על כעסם ואינם מתחשבים באפון בו הכעס עשוי להשפיע על בני המשפחה האחרים. התנהגות זו גורמת לסבל רב לילד והוא אף עשוי לפתח רגשות חמורים כלפי ההורה המתעלל. ניכור הורי טיפול נועד למעשה להתמודדות עם המצבים המורכבים הללו בדרכים שכבר הוכיחו את יעילותן ומהוות את המענה הנחוץ לשם שיפור מערכת היחסים שבין ההורים לילד.
נזקיו של הניכור ההורי הינם רבים ופוגעים בכל המשפחה, זאת הן ביחס שבין ההורים והן במערכת היחסים שבין הילדים לבין ההורים. על מנת להתמודד עם מצב לא פשוט זה, משרדה של עו"ד ענבל כספי גאון מזמין אתכם ליצור קשר כבר היום. הטיפול בנושאים קשים ומורכבים אלו יתבצע בסיוע משפטי מנוסה בתחום אשר שם את האינטרסים והזכויות שלכם במרכז ופועל כשטובתו של הילד נמצאת מול עיניו בכל עת.
רגעים אלו בהם ההורים אינם שולטים על כעסם ואינם מתחשבים באפון בו הכעס עשוי להשפיע על בני המשפחה האחרים. התנהגות זו גורמת לסבל רב לילד והוא אף עשוי לפתח רגשות חמורים כלפי ההורה המתעלל. ניכור הורי טיפול נועד למעשה להתמודדות עם המצבים המורכבים הללו בדרכים שכבר הוכיחו את יעילותן ומהוות את המענה הנחוץ לשם שיפור מערכת היחסים שבין ההורים לילד.